Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen "Birinci Türk Dili Kurultayı"nın açılış günü olan 26 Eylül'ü her yıl "Dil Bayramı" olarak kutlamaktayız.
Hayatı boyunca Türk diline büyük önem veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 2 Eylül 1930 tarihinde Prof. Sadri MaksudiBey'in kaleme aldığı "Türk Dili İçin" adlı kitabının iç kapağında, dilimiz ile ilgili düşüncelerini "Millî his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır." şeklinde ifade etmiştir.
11 Temmuz'da sona eren "Birinci Türk Tarih Kongresi"nin ertesi günü, Çankaya'da dil bilimcilerin de katıldığı toplantı sonunda Atatürk "Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi bir de ona kardeş bir dil cemiyeti kuralım. Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun." talimatını verir. Bunun üzerine, daha sonra "Türk Dil Kurumu" adını alan ve amacını "Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek" olarak ilan edenCemiyet, 12 Temmuz 1932'de, aynı gün, kurulur; 26 Eylül - 5 Ekim 1932 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı'nda "Birinci Türk Dili Kurultayı"nı toplar.
Türkçeye verilmesi gereken önemi işaret eden Türk Dil Bayramı'nı 90 yıldan beri çalışmalarıyla güçlendiren Türk Dil Kurumu, kurulduğu günden itibaren Türk dilinin gelişmesi, doğru kullanılması ve yaygınlaşması için ulusal ve uluslararası alanda çalışmalarına devam etmektedir.
Dilimizin, yani millî kimliğimizin bayramı olan bugünde Türkçemiz için çaba sarf edenlerden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere herkesi saygı ve minnetle anıyorum.
Dil Bayramı'mızın 90. yılı kutlu olsun.